ONEXOX BLACK

ONEXOX Black Unlimited Call
Pelan ONEXOX Black

Pengenalan ONEXOX BLACK

ONEXOX BLACK bukanlah POSTPAID mahupun PREPAID! Tetapi ianya gabungan fungsi Postpaid & Prepaid (Hybrid) — membentuk sebuah kategori pelan mudah alih baharu dalam industri telekomunikasi.

Kelebihan ONEXOX BLACK adalah kesemua kuota Data, Minit Panggilan dan SMS yang masih belum digunakan tidak terhapus atau hangus, malah semuanya akan dibawa ke hadapan (carry forward)! Tiada pembaziran! #BURNPROOF

Ini bermaksud anda bebas melayari internet daripada mana-mana pelan ONEXOX BLACK yang dipilih.

Daftar ONEXOX BLACK

PENGGUNA BAHARU:

Untuk mendaftar, hubungi Pengedar ONEXOX.. Atau daftar melalui link di bawah:

Simkad ONEXOX Black

MNP (Kekal Nombor Lama) SP (Nombor Baru)


PENGGUNA SEDIA ADA (ONEXOX PREPAID):

 • Naiktaraf (upgrade) dari pelan ONEXOX Prepaid ke pelan ONEXOX BLACK dengan cara COBP.
Upgrade ke ONEXOX BLACK


Soal Jawab ONEXOX BLACK

Apakah perbezaan antara ONEXOX BLACK dengan Pelan Mudah Alih Konvensional yang lain?

 • TIADA PEMBAZIRAN – Kesemua Data, Minit Panggilan dan SMS yang belum digunakan tidak akan terhapus dan akan dibawa ke hadapan SELAMANYA selagi akaun pelanggan masih AKTIF.
   
 • TIADA KONTRAK – Jangan risau merasa terikat! Nikmati pelan ONEXOX BLACK yang tiada kontrak.
   
 • 24/7 INTERNET BERKELAJUAN TINGGI – Tiada sekatan kelajuan dengan ONEXOX BLACK! Nikmati internet berkelajuan tinggi bila-bila masa 24/7 di mana jua anda berada.

Apakah Manfaat mendaftar pelan ONEXOX BLACK ini?

 • Nikmati internet berkelajuan tinggi, panggilan dan SMS ke semua rangkaian.
   
 • Data, Minit Panggilan dan SMS boleh dikongsi @ dipindah milik.
   
 • Baki kuota Data, Minit Panggilan dan SMS yang tidak digunakan automatik dibawa ke hadapan (Carry Forward) setiap bulan.
   
 • Pakej yang pelbagai dengan komitmen bulanan yang sangat minima, serendah RM10 sahaja!
   
 • Boleh buat penukaran pakej yang dilanggan kepada pakej Black yang lain.
   
 • Pembayaran bil yang sangat mudah - Melalui tambah nilai (topup), online banking (selfcare), pembayaran melalui pengedar sah ONEXOX, atau secara auto debit (hubungi 12273 untuk proses pendaftaran dan pengesahan).

Apakah Pelan ONEXOX BLACK yang boleh dipilih untuk melanggan? Adakah perlu buat sebarang pembayaran?

Untuk pendaftaran pelan ONEXOX BLACK, pelanggan ONEXOX Prepaid sedia ada dan pelanggan Black baharu perlu membuat bayaran pendahuluan (advance payment) mengikut pelan ONEXOX BLACK yang dipilih.

Pelan didatangkan bersama Data, Minit Panggilan dan SMS berdasarkan pelan yang dilanggan.

Sila rujuk jadual:

PELANDATAMASA BERBUALSMSBAYARAN BULANAN
B101GB20 MINITRM10
B398GB50 MINIT50RM39
B39 PLUS20 12GB UNLIMITED 100 RM59
B39 PLUS50 (TKKR PROMO)20GBUNLIMITED200 RM89

Pelan ONEXOX BLACK

Adakah pelanggan ONEXOX BLACK dikenakan cukai dalam bil?

Cukai Perkhidmatan (SST) 6% tidak dikenakan ke atas pendaftaran ONEXOX BLACK.

Tetapi hanya dikenakan untuk item atau perkhidmatan yang disediakan oleh ONEXOX seperti Caj Bulanan, penggunaan Panggilan dan SMS (Domestik / Antarabangsa / Perayauan), Data Tambahan, Pembelian Season Pass & Happy Hour, serta Value Added Services (VAS).

Bolehkah pelanggan ONEXOX Prepaid sedia ada bertukar ke pelan ONEXOX BLACK?

Boleh! Dengan cara COBP (Change of Business Plan)

Saya seorang pelanggan ONEXOX Prepaid dan mempunyai kredit RM100 dalam akaun prepaid saya. Adakah kredit saya akan 'burn' sebaik sahaja saya naik taraf ke pelan ONEXOX BLACK?

Apabila pelanggan ONEXOX Prepaid menaik taraf ke pelan ONEXOX BLACK, baki kredit prepaid mereka akan dipindahkan ke akaun ONEXOX BLACK dan akan ditunjukkan dalam penyata BLACK.

Apa yang berlaku kepada item-item di dalam kaunter Season Pass pelanggan ONEXOX Prepaid sedia ada setelah bertukar ke pelan ONEXOX BLACK?

Item yang akan dibawa ke akaun ONEXOX BLACK:
 • Data, Minit & SMS yang berada di dalam kaunter SEASON PASS
 • Loyalty Point
 • Kredit yang belum digunakan

Item yang tidak akan dibawa ke akaun ONEXOX BLACK:
 • Tempoh sah
 • SMS Percuma
 • Data yang telah diaktifkan

Berapa banyakkah data yang akan dipindahkan ke akaun ONEXOX BLACK setelah pelanggan ONEXOX Prepaid sedia ada berjaya menukar pelan?

Maksimum 100GB.

Sebagai contoh, jika pelanggan ONEXOX Prepaid sedia ada mempunyai 200GB di dalam kaunter SEASON PASS dan mereka menaik taraf ke ONEXOX BLACK, mereka hanya akan mempunyai 100GB dalam akaun ONEXOX BLACK.

Data yang boleh dibawa dan dikumpulkan di bulan hadapan (carry forward) juga maksimum 100GB.

Bolehkah saya membayar lebih daripada pra-pembayaran 'diperlukan' apabila saya melanggan pelan ONEXOX BLACK?

Pelanggan ONEXOX BLACK boleh membuat pra-pembayaran tambahan lebih daripada harga pelan ONEXOX BLACK yang ingin dilanggan. Ia akan dibawa ke hadapan dan ditunjukkan dalam penyata BLACK mereka yang seterusnya.

Sebagai contoh, sekiranya pelanggan ONEXOX BLACK yang melanggan B39 dan membuat pra-pembayaran sebanyak RM49, RM10 tambahan akan ditunjukkan dalam penyata BLACK mereka yang seterusnya selagi mereka tidak menggunakan RM10 pada bulan semasa.

Jika saya melanggan pelan B39 dan membuat pra-pembayaran terus selama 12 bulan (RM468), adakah saya akan menerima Data, Minit Panggilan dan SMS pelan ONEXOX BLACK yang saya pilih dalam satu masa?

Kuota data, minit panggilan dan SMS akan diberikan secara bulanan untuk semua pelan ONEXOX BLACK apabila kitaran pembaharuan bulanan berlaku.

Contohnya, jika pelanggan ONEXOX BLACK melanggan B39 pada 1 Ogos 2018 dan membuat pra-pembayaran sebanyak RM468 (untuk 12 bulan), pelanggan tidak akan menerima kuota penuh (96GB, 600 minit, 600 SMS) secara sekaligus. Tetapi akan menerima kuota bulanan yang telah ditetapkan pada setiap 1 haribulan (mengikut tarikh mula melanggan).

Apakah yang berlaku sekiranya pelanggan ONEXOX BLACK telah menggunakan kesemua Data, Minit Panggilan dan SMS di dalam akaun ONEXOX BLACKnya?

 • Untuk Minit Panggilan, penggunaan dikira berdasarkan kadar pay per use di mana pelanggan akan dicaj RM0.15/minit mengikut blok 30 saat (7 sen untuk 30 saat pertama dan 8 sen untuk 30 saat kedua) dengan syarat pelanggan tersebut mempunyai bayaran pendahuluan atau kredit yang mencukupi di dalam akaunnya.
   
  Dengan syarat yang sama, pelanggan ONEXOX BLACK juga boleh memilih untuk membeli promosi Happy Hour (333 minit @ RM30) atau pakej minit Season Pass (999 minit @ RM90) atau pakej kombo Season Pass (10GB + 333 minit @ RM80 dan 20GB + 333 minit @ RM130).
   
 • Untuk SMS, penggunaan dikira berdasarkan kadar pay per use di mana pelanggan akan dicaj RM0.10 bagi setiap SMS dengan syarat pelanggan tersebut mempunyai bayaran pendahuluan atau kredit yang mencukupi di dalam akaunnya.
   
 • Untuk data, tiada kadar pay per use dikenakan. Pelanggan boleh mendapatkan data tambahan dengan membeli promosi Happy Hour atau mana-mana pakej Season Pass dengan syarat pelanggan tersebut mempunyai bayaran pendahuluan atau kredit yang mencukupi di dalam akaunnya dan jumlah GB di dalam akaunnya tidak melebihi 100GB setelah pembelian dibuat.
   
  Data yang dibeli akan tersimpan di dalam akaun ONEXOX BLACK dan pelanggan boleh terus menikmati internet tanpa perlu mengaktifkan langganan data terlebih dahulu.
   
 • Anda juga boleh beli Pakej Add-On Data. Kesemua data adalah #BURNPROOF.

  BLACK ADD-ONHARGAKOD LANGGANANSMS KE
  1GBRM10Add 1GB23388
  2GBRM18Add 2GB23388
  5GBRM40Add 5GB23388

Bolehkah pengguna ONEXOX BLACK membeli pakej Season Pass dan promosi Happy Hour?

Pelanggan ONEXOX BLACK boleh membeli pakej Season Pass dan promo Happy Hour kami sekiranya mereka memerlukan data/minit tambahan, dengan syarat mereka mempunyai pra-pembayaran atau baki kredit yang mencukupi dalam akaun ONEXOX BLACK mereka.

Jumlah data dalam akaun ONEXOX BLACK pula tidak boleh melebihi 100GB selepas pembelian.

Adakah saya perlu mengaktifkan data secara manual sebaik sahaja saya membeli sebarang pakej Season Pass, promo Happy Hour, atau Add On?

Tak perlu! Sebaik sahaja anda membeli mana-mana pakej Pass Season, promo Happy Hour atau Add On, data akan disimpan dalam akaun ONEXOX BLACK dan aktif secara automatik.

Jadi, tidak perlu mengaktifkan data secara manual dari kaunter Season Pass.

Adakah terdapat Penyata Bulanan dalam bentuk Salinan Digital atau bercetak kepada pelanggan ONEXOX BLACK?

 • Penyata bulanan salinan digital akan dihantar ke email yang telah didaftarkan tanpa sebarang bayaran.
   
 • Penyata bulanan bercetak juga boleh diminta dengan kadar RM5 setiap bulan. Sila pastikan alamat surat menyurat yang diberikan adalah tepat.

Bilakah pelanggan ONEXOX BLACK akan menerima penyata BLACK sekiranya mendaftar pada 26 Januari 2018?

Pelanggan akan menerima e-Penyata atau penyata bercetak (jika diminta) pada 26 Februari 2018.

Pendaftaran pada 29, 30 & 31 haribulan akan menerima penyata pada 1 haribulan bulan seterusnya. Contoh: Daftar pada 29 Mac 2018, penyata akan diterima pada 1 Mei 2018.

Bolehkah pelanggan ONEXOX BLACK menukar pelan yang dilanggan dengan mana-mana pelan ONEXOX BLACK yang lain?

Ya. Pelanggan boleh menukar pelan yang dilanggan dengan menghubungi Khidmat Pelanggan ONEXOX di talian 12273. Pelanggan mesti juga memastikan akaunnya tidak mempunyai apa-apa amaun yang tertunggak.

Bagaimana caranya untuk pelanggan ONEXOX BLACK membuat pembayaran?

 • Pembayaran Online melalui SelfCare XOX atau XOX FAST
 • Pembayaran melalui mana-mana Pengedar Sah ONEXOX
 • Pembayaran debit terus (auto debit) :
  Hubungi 12273 atau kunjungi mana-mana pusat perkhidmatan ONEXOX :
  Pendaftaran memerlukan dokumen seperti Salinan Kad Pengenalan / Passport
  Borang Kebenaran (terdapat di pusat perkhidmatan ONEXOX)
 • Pembelian baucar tambah nilai di :
Saluran Reload Topup ONEXOX

Bolehkah pelanggan ONEXOX BLACK menggunakan Data, Minit Panggilan dan SMS daripada kaunter ONEXOX BLACK sewaktu akaunnya digantung atau disekat?

Tidak. Pelanggan tidak boleh menggunakan sebarang Data, Minit Panggilan dan SMS sewaktu akaunnya digantung atau disekat.
 • Digantung: Hanya boleh menerima panggilan dan SMS
 • Disekat: Tiada sebarang aktiviti dibolehkan.

Garis masa ONEXOX Black, sekiranya bayaran tidak dibuat oleh pelanggan.

Pelanggan akan mengalami situasi berikut sekiranya bayaran bulanan tidak dibuat:

Garis masa akaun ONEXOX Black

Bolehkah pelanggan ONEXOX BLACK menukar semula ke pelan ONEXOX Prepaid?

Pelanggan ONEXOX BLACK boleh menukar semula ke pelan ONEXOX Prepaid dengan nombor yang sama. Hanya perlu hubungi talian khidmat pelanggan 12273 atau hantar email permohonan ke: black@onexox.my

Walau bagaimanapun, kesemua item (kredit, data, minit, SMS dan ͚loyalty point͛) yang terdapat di dalam akaun ONEXOX BLACK tidak akan dipindahkan ke akaun ONEXOX Prepaid.

Pelanggan juga perlu pastikan tiada sebarang amaun tertunggak sebelum memohon penukaran semula ke pelan ONEXOX Prepaid.

*Kenapa perlu 'downgrade' apabila anda sudah mempunyai pelan mudah alih yang terbaik di pasaran!*

Dapatkan ONEXOX BLACK melalui Pengedar Sah ONEXOX Sekarang!


Hubungi Pengedar ONEXOX BLACK

TESTIMONI Pengguna ONEXOX BLACK

Saya memang pengguna Prepaid ONEXOX. Proses upgrade ke ONEXOX BLACK tak sampai 5 minit dan tak perlu tukar simkad pun.

— Fah Chee Hong (Butterwoth, Penang)

Tak sangka dengan hanya beli topup, saya boleh bayar bil ONEXOX BLACK. ONEXOX adalah telco pertama yang buat macam ni. Lain dari yang lain tapi memang menyenangkan saya.

— Vivian (Ranau, Sabah)

Komitmen BLACK saya hanya RM10 tiap-tiap bulan. Simkad BLACK ni saya letak kat GPS kereta. GPS saya hanya perlukan data dalam 500MB sahaja.

— Nithiaraj A/L Saravanan (Segamat, Johor)

Saya pakai pelan Black B59. Wife dan anak-anak guna Prepaid ONEXOX sebab tempoh expired lama dan tak perlu topup. Saya sering pass data dan minit call kepada mereka. Bagi saya, jimat dan berbaloi-baloi.

— Johan Johani (Puchong, Selangor)

Dengan BLACK, baki yang tak habis guna boleh bawa ke bulan depan. Memang berbeza dengan telco saya yang lama. Jika tak habis, burn.

— Sharifah Azura (Pekan, Pahang)

Masuk simkad, on data, terus boleh guna internet. Mudah sungguh ONEXOX BLACK ni!

— Hasnan (Alor Setar, Kedah)Dapatkan ONEXOX BLACK melalui Pengedar Sah ONEXOX Sekarang!


Hubungi Pengedar ONEXOX BLACK

 

Talian Khidmat Pelanggan ONEXOX
TOPUP | BLOG | FAQ | PANDUAN PENGGUNA
© ONEXOX PLAN · Anarm Network Resources (002975929-D)